Sunday, 22 January 2017

Ikan bakar air asam


ASSALAMUALAIKUM..

Satu menu yang paling kami suka makan adalah ikan bakar air asam. Resepi lama milik tok wan diperturunkan kepada anak-anaknya. Baba dulu tak biasa dengan air asam ni.. bila ummi hidangkan masa mula-mula kawin dulu, hingga sekarang ...mmm... kalu sekor ikan tu kira tak perasan la  mertua lalu kut belakang...betapa sedapnya. Itulah cara ummi nak bagitau .. 

Cara buat nya senang dan murah sahaja..

Bahan-bahan :-

air asam
dua ulas bawang merah di bakar
tiga biji lada burung
lima ulas bawang merah di potong kecil
6 biji lada burung di hiris kecil
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Ikan
ikan dibakar (guna pan sahaja)

cara proses :


Bakar bawang hingga hangus macam kat bbawah ni. Ummi bakar guna besi pembakar yang diletak terus ke dapur gas.buang kulit, cuci dan di tumbik dengan lada burung. macam kat bawah ni...hasilnya selepas di tumbuk jadi macam kat bawah ni..


kamudian campur air asam jawa, bagi pekat sikit..guna lah air yang dah di masak, bukan air pili...pastu letak garam dan lada secukup rasa. Sebab nak cover masamnya ummi lebihkan manis ..kamudian, kita tenguk ikan pula. Ummi guna ikan talapia.. boleh juga guna ikan cencaru, kembung atau selayang. Bakar guna pan macam ni ..hasilnya ikan terbakar hingga ke dalam ..sekali sekala tutup ..tapi jangan lama tutup tu sebab nak dapatkan keaslian cara bakar..Hasilnya macam kat bawah ni..Siap untuk dimakan...


No comments:

Post a Comment