Monday, 20 October 2014

LIMA PERKATAAN LIMA SAKSI

SALAM ANAK-ANAK UMMI..
BACALAH DENGAN NAMA TUHAN YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

RENCANA DARI IKIM..
(GAMBAR HIASAN)
Meraikan perayaan kedua-dua hari raya Aidil Fitri dan Aidil Adha dalam Islam hukumnya Sunat dan mendapat pahala apabila menyambutnya dengan kegembiraan. Merayakan Aidil Adha dengan ibadah korban juga menghidupkan sunnah Nabi Allah Ibrahim AS, bapa sekalian anbiya’
Amalan ibadah korban itu seperti dikongsikan sebelum ini dapat mendidik jiwa kearah ketakwaan dan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Ia juga boleh mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat suka bersedekah dan ringan membelanjakan harta ke jalan Allah SWT. Keikhlasan menunaikan ibadah  ini juga dapat menjalinkan hubungan kasih sayang sesama manusia terutama antara golongan berada dengan golongan yang kurang bernasib baik. Semoga dengan keikhlasan hati dan keredhaan Allah atas korban yang dilaksanakan, kita beroleh pengampunan dosa dan perlindungan Allah SWT daripada kejahatan syaitan, orang lain terhadap kita mahupun hawa nafsu kita sendiri. .
Menyambung siri ketiga tajuk Ibadah Korban dalam Pesona D’Zahra kali ini bersama tetamu Ustaz Muhamad Abdullah Al Amin yang bersiaran setiap Isnin jam 10.00 pagi di IKIMfm, pengisian diteruskan dengan tajuk“Istimewa Aidiladha: Lima Perkataan, Lima Saksi”.
Memulakan bicara berkenaan tajuk ini, Ustaz Muhammad menyebut bahawasanya Umat Nabi Muhammad SAW adalah umat yang sangat bertuah dan beruntung kerana dipilih Allah SWT sebagai sebaik-baik umat. Umat Nabi Muhammad SAW terpilih untuk mengikut ajaran yang paling hebat iaitu ajaran al-Quran. Firman-Nya yang bermaksud: “Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman).” (Surah ali-Imran, ayat 110)
Kepada umat Muhammad SAW diberikan segala kebaikan yang tidak diberikan kepada umat terdahulu. Antaranya adalah Lima perkataan yang dikurniakan buat umat Nabi Muhammad SAW. Kita beroleh kesempatan melakukannya sebagai amalan dan memperoleh redha Allah swt serta kebaikan yang datang bersamanya.
Azan dan Iqamat
Azan dan Iqamat adalah merupakan sunnah Nabi SAW di mana kita disuruh supaya melaungkan azan apabila masuknya waktu solat dan kemudian iqamat bagi memulakan solat. Selain memaklumkan masuknya waktu solat, azan juga mempunyai kelebihan lain.
Antara kelebihan azan adalah ketika berlaku sesuatu mala petaka dan bencana atau sekiranya kita berada dalam keadaan yang getir sunat ianya dilaungkan. Contohnya ketika menghadapi bencana kebakaran dan segala jalan ikhtiar telah diusahakan, digalakkan kita melaungkan azan sekuatnya kerana dikatakan ia dapat mengurangkan maraknya api yang membakar.  Begitu juga waktu rebut dan waktu-waktu seumpamanya. Dalam pada itu, azan juga boleh digunakan untuk mengubati orang yang sedang dalam kerasukan dan menghindarkan mereka daripada kejahatan jin, begitu juga sunat mengazankan untuk orang yang hendak musafir atau untuk bayi yang baru lahir supaya bayi itu tidak akan diganggu oleh syaitan daripada kalangan jin.
Talbiah  
‘Talbiah’ ialah ucapan kehadiran yang dilafaz oleh para Jemaah Haji yang menunaikan ibadah haji dan umrah setelah berihram ketika berada di tanah suci Mekah. Bertalbiyah dengan menyahut seruan Allah, pembuka ucapan dan pengakuan atau ikrar, iltizam serta komitmen perjanjian dan kata-kata langsung atau berdialog dengan Allah SWT. Talbiyah mempunyai makna yang agung, kerana mengandungi tauhid dan kebesaran Allah SWT. Kelebihan orang yang mengucapkan talbiah akan menyuntik rasa keimanan kedalam hatinya.
Takbir Hari Raya
Takbir hari raya dianugerahkan kepada umat Nabi Muhammad SAW pada tahun 5 Hijrah ketika berlakunya peristiwa perang Khandak atau Perang Ahzab. Dalam perang tersebut kaum kafir bergerak untuk menyerang Madinah dengan misi membunuh Rasulullah SAW dan para sahabat. Pada ketika itu jumlah tentera Islam adalah sedikit jumlahnya berbanding tentera kafir. Ketika bermesyuarat bersama para sahabat, Rasulullah SAW telah diberi cadangan oleh sahabat yang bernama Salman Al Farisi RA Salman Al Farisi yang berasal dari Parsi mencadangkan teknik yang digunakan oleh tentera di tempat asal beliau apabila berhadapan situasi peperangan yang serupa. Beliau mencadangkan agar digali parit yang dalam dan besar disekeliling tanah Madinah, dan tanah yang telah digali itu pula ditimbunkan di sebelah Madinah sebagai dinding kubu pertahanan. Selain itu dinding kubu itu juga menghalang musuh daripada mengetahui jumlah tentera Islam didalamnya dan sukar untuk musuh Islam menyerang.
Nabi Muhammad SAW menerima cadangan itu dan tentera Islam mula menggali parit yang panjang dan besar tersebut pada bulan Ramadan ketika itu. Diringkaskan, musuh yang tiba di Madinah terkejut akan teknik perang yang tidak pernah dilihat mereka ketika itu. Mereka mulai menghantar serangan tetapi setiap kali serangan mereka digagalkan tentera Islam sehinggalah pada pagi 1 Syawal, Allah SWT menurunkan angin yang kuat sehingga mengkucar-kacirkan bala tentera kafir dan membuatkan mereka bertempiaran lari pulang dengan ketakutan dan memberi kejayaan kepada Islam. Maka kerana itulah kita melaungkan takbir sebagai menandakan kemenangan atas sesuatu amalan kebaikan yang berjaya kita laksanakan kerana ianya bantuan dari Allah swt.
Salam
Ucapan ‘Assalamualaikum’ atau maksudnya ‘Selamat sejahtera ke atas kamu’ adalah antara adab sosial dalam masyarakat Islam. Ia adalah satu ungkapan yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada umat Nabi Muhammad SAW. Allah SWT juga memerintahkan agar kita membalas salam yang diberi dengan ucapan yang sama atau lebih baik daripadanya. Maka, adalah wajib ke atas tiap-tiap orang yang mendengar ucapan salam itu untuk menjawabnya dengan ucapan salam juga.
Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda maksudnya: “Demi diriku yang berada dalam genggamanNya, kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman dan kamu tidak akan beriman sehingga kamu berkasih sayang. Tidak mahukah kamu kutunjukkan sesuatu yang apabila kamu membuatnya kamu akan berkasih sayang? (Iaitu) sebarkanlah salam di kalangan kamu.” (Mafhum hadis riwayat Muslim). Jadi ucapan salam itu bukanlah semata-mata sapaan biasa seperti “Selamat Pagi” atau “Good Morning” atau “Hello” tetapi ia ungkapan yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada umat Nabi Muhammad SAW dan melakukannya dikira ibadah dan mendapat pahala. Justeru ucaplah salam kepada semua saudara seislam kita baik yang kita kenali atau tidak kerana ia akan mengikat kasih sesama kita.
Amin pada doa
Amin pada doa adalah perkataan khas bagi mengiringi doa yang dibaca. Antara kelebihan umat Nabi Muhammad SAW ialah ucapan “Amin”, yang bermaksud, “Ya Allah perkenankanlah doa kami”. Keistimewaan ini adalah antara beberapa keistimewaan umat Nabi Muhammad SAW yang menimbulkan rasa hasad kepada orang Yahudi. Sabda Rasulullah s.a.w  yang bermaksud: “Perkara yang menjadikan Yahudi berasa dengki kepada kamu ialah kerana kamu dikurniakan ucapan salam dan Ta’min (Amin).” (Hadith Riwayat Ibnu Majah). Dengan itu ucaplah amin pada setiap doa yang dipanjatkan oleh kita mahupun orang lain.
Meneruskan bicara tajuk 5 perkataan 5 saksi, Ustaz Muhammad kemudiannya menghuraikan bahawa afdhal memotong  bulu dan kuku seseorang adalah selepas menyaksikan ibadah korban dijalankan. Ini kerana disebutkan terdapat 5 saksi amalan kita dia akhirat nanti.
Allah swt menyaksikan amalan semua hambaNya
Allah Maha Melihat apa sahaja yang ada di alam ini. Allah SWT dapat melihat segala gerak geri hamba-hambaNya. Meskipun hamba-hambaNya beramal dalam keadaan sembunyi, namun Allah SWT dapat melihatnya dengan jelas dan terang.
Sepertimana firmanNya dalam Surah Al-Imran ayat 18 Allah menerangkan (kepada sekalian makhlukNya dengan dalil-dalil dan bukti), bahawasanya tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang sentiasa mentadbirkan (seluruh alam) dengan keadilan, dan malaikat-malaikat serta orang-orang yang berilmu (mengakui dan menegaskan juga yang demikian) tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
Penglihatan Allah SWT itu tidaklah sama dengan penglihatan yang ada pada makhluk ciptaanNya.
Firman Allah S.W.T. yang lain (yang bermaksud): Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang ghaib di langit dan di bumi. Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” (Al Hujuraat, 18).
Segala aktiviti yang terjadi di alam ini, baik terang mahupun yang gelap, yang besar mahupun yang kecil, yang nyata, mahupun yang ghaib tidak akan luput daripada penglihatan Allah SWT.
Keyakinan dengan sifat Allah Maha Melihat ini menjadikan insan-insan yang beriman bertambah takut dan bertaqwa kepada Allah SWT kerana mereka mengetahui bahawa Allah sentiasa melihat amalan yang dikerjakannya.
Malaikat menyaksikan amalan ketika Hari Kebangkitan
Selain daripada Allah SWT yang sentiasa menyaksikan perbuatan kita, ada para saksi yang tidak terlihat di sisi kita dan tidak pernah meninggalkan kita. Mereka adalah para malaikat yang bertugas mengawasi dan mencatat setiap perbuatan. Allah swt berfirman didalam Al-Qur`an. “Semasa dua malaikat (yang mengawal dan menjaganya) menerima dan menulis segala perkataan dan perbuatannya; yang satu duduk di sebelah kanannya, dan yang satu lagi di sebelah kirinya. Tidak ada sebarang perkataan yang dilafazkannya (atau perbuatan yang dilakukannya) melainkan ada di sisinya malaikat pengawas yang sentiasa sedia (menerima dan menulisnya).”(Qaaf:17-18). Apa yang dicatat para malaikat tersebut akan ditunjukkan pada hari perhitungan, ketika manusia akan ditanyai tentang perbuatan mereka di dunia.
Saksi ketiga adalah sesama manusia
Satu ketika disebutkan di zaman Nabi Muhammad SAW, “Anas bin Malik r.a berkata: Telah datang jenazah yang dihantar melewati para sahabat Rasulullah SAW, kemudian mereka memujinya dengan kebaikan lalu Nabi SAW bersabda yang bermaksud: ’Wajib! Tidak lama kemudian datang lagi iringan jenazah lain dan mereka mengatakan keburukan-keburukannya. Nabi SAW bersabda: ’Wajib! Umar bin Khattab RA bertanya: ”Apa yang wajib wahai Rasulullah? Baginda bersabda mafhumnya: “Jenazah yang kalian puji dengan kebaikan maka dia wajib masuk syurga. Dan yang kalian sebut kejahatannya maka dia wajib masuk neraka, kalian adalah saksi-saksi Allah di muka bumi.” (Muttafaqun Alaih). Justeru berlaku adillah dengan sesame manusia dan berusahalah  mencontothi akhlak Rasulullah SAW dan para sahabat baginda agar kita disayangi didunia dan diakhirat.
Tubuh badan akan menjadi Saksi
Firman Allah SWT dalam surah Yasin ayat ke-65 mafhumnya: “Pada hari ini Kami tutup mulut mereka, dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing) dan kaki mereka pula menjadi saksi terhadap apa yang dulu mereka usahakan.”
Pada hari akhirat nanti, anggota badan kita sendiri akan sendirinya berkata-kata memberi saksi melihat perbuatan kita di dunia. Maka pergunakanlah anggota badan dengan berhati-hati dengan tujuan yang tidak menyalahi nikmat yang diberikan kepada diri kita. Keraplah berzikir, menjaga pancaindera, berhati-hati dengan makan minum  dan punca rezeki yang masuk ke dalam diri dan keluarga kita. Dan sesungguhnya yang menahan daripada menjadi saksi perbuatan buruk kita nanti hanyalah taubat.
Kembali kepada sunat menangguhkan memotong bulu dan kuku, atas sebab merekalah yang akan menjadi saksi kepada amalan kebaikan dan ibadah korban yang kita laksanakan.
Makhluk lain juga menjadi saksi
Keadaan di hari akhirat semenangnya tidak dapat dibayangkan betapa ia menggetarkan hati. Selain kesemua yang disebutkan diatas memberi kesaksian atas perbuatan kita, pada hari itu nanti makhluk lain juga akan diberikan hak mereka untuk berbicara.
Binatang yang diseksa atau disantuni juga akan didatangkan bagi memberi perakuan kepada apa yang pernah kita lakukan baik kebaikan mahupun pengabaian keatas mereka. Jadi berlaku baiklah kepada haiwan dan alam sebagai menghormati hak makhluk Allah SWT yang lain. Bumi juga dibolehkan bercakap sekiranya diminta untuk menjadi saksi kepada perbuatan kita didunia. Kerana itu terdapat orang-orang soleh yang berpindah tempat beberapa langkah untuk menunaikan solat sunat selepas solat fardhu bagi memperbanyakkan tempat amalan soleh diatas bumi Allah swt.
Rasulullah SAW bersabda; “Yang dimaksudkan dengan bumi pun menceritakan khabar beritanya ialah bumi akan menjadi saksi terhadap apa yang dilakukan oleh manusia di muka bumi. Bumi berkata mafhumnya, bahawa si fulan ini telah melakukan sesuatu di belakangku”. (Riwayat At-Tirmizi )
Rencana ini telah disiarkan dalam segmen Agama akhbar Berita Harian edisi 13 Oktober 2014

No comments:

Post a Comment